Aanpassingen ZorgDomein
Logo ZD

Longgeneeskunde
Het verwijsproduct 'post-corona klachten' komt te vervallen. U kunt patiënten via het reguliere zorgproduct Longziekten verwijzen.

De combinatieafspraak ‘allergiespreekuur’ komt te vervallen. U kunt uw patiënten met allergieklachten via het verwijsproduct ‘allergiespreekuur’ (Gasthuis) verwijzen. De longarts bepaalt a.d.h.v. de verwijzing of er een combinatie van een eerste consult met een longfunctieonderzoek nodig is. Ook kunt u uw patiënten naar het Allergiecentrum op de polikliniek locatie Berkel en Rodenrijs verwijzen. In het Allergiecentrum wordt intensief samengewerkt met een KNO-arts, diëtiste, dermatoloog en kinderarts.

Regelmatig ontbreekt in de verwijzing naar de polikliniek Longgeneeskunde de grafiek van de spirometrie die de huisarts zelf heeft uitgevoerd in de eigen praktijk. De doktersassistenten van de polikliniek Longgeneeskunde bellen momenteel de huisartsenpraktijk na om de gegevens alsnog op te laten sturen. Dit kost voor alle partijen extra tijd. Vriendelijk verzoek om, indien u zelf een spirometrie heeft verricht in de praktijk, naast de uitslagen óók de grafiek mee te sturen als bijlage in de verwijzing.

Neurochirurgie
Voor patiënten met verdenking lumbaal radiculair syndroom (LRS) of neurogene claudicatio o.b.v. herni nuclei pulposi (HNP) of stenose, is het mogelijk om een directe verwijzing naar de polikliniek Neurochirurgie te sturen. Voorheen werden deze patiënten eerst gezien door een neuroloog. De polikliniek Neurochirurgie kent een kortere wachttijd dan de polikliniek Neurologie, wat maakt dat deze patiëntengroep nu relatief snel gezien kan worden. Ook resulteert dit in een kortere wachttijd bij de polikliniek Neurologie voor patiënten die wel (eerst) door een neuroloog gezien moeten worden.

U kunt uw patiënten verwijzen middels het verwijsproduct ‘LRS of neurogene claudicatio o.b.v. HNP of stenose’, via de zorgvraag ‘radiculair syndroom’ in het zorgvraagmenu van ZorgDomein.