Advies afnemen materialen voor SOA diagnostiek (PCR)
Vlag

DNA van Chlamydia trachomatis (CT), Neisseria Gonorroe (NG) en Trichomonas vaginalis (TV) kan aangetoond worden in swabs of urine. 

Uit literatuuronderzoek en analyse door ons medisch microbiologisch laboratorium blijkt dat swabs bij vrouwen iets meer geschikt zijn voor chlamydiadiagnostiek dan urine. De monsters met de omschrijving introïtus waren het vaakst positief. Dit past bij de hoge sensitiviteit die gerapporteerd wordt voor zelfafname van SOA onderzoeken. Bij mannen zijn urinemonsters zeer geschikt. Uit de analyse van het laboratorium komt verder naar voren dat gerichte afnames van overige plaatsen zoals, anus, keel en oog vaak een positief resultaat opleveren.  

Swabs kunnen bij vrouwen worden afgenomen van de cervix, vagina of introïtus en bij mannen van de urethra. Indien er gebruik wordt gemaakt van een urinemonster dan dient dit zowel bij vrouwen als bij mannen de eerst geloosde urine te zijn, dus geen midstream monsters. Lees verder voor de resultaten van de analyse van ons medisch microbiologisch laboratorium.