Een geslaagde ROEM!
ROEM logo 2024

We kijken terug op een zeer geslaagde ROEM!

Ruim 110 huisartsen, medisch specialisten en apothekers namen deel aan de ROEM waar het thema ‘leefstijl en preventie’ centraal stond. De avond startte met een lezing van longarts en activist Wanda de Kanter over de gevolgen van individualisering op gezondheid, de rol van de tabak- alcohol en fastfoodindustrie en oplossingsrichtingen waarbij ze een rol ziet weggelegd voor overheid, gemeenten en 1e/2e/0e lijn. Wanda wist de zaal te boeien met haar inspirerende maar tegelijkertijd ook confronterende en ontluisterende verhaal. Na de plenaire lezing werden diverse workshops aangeboden, begeleid door huisartsen en medisch specialisten. Hieronder ziet u per workshop de belangrijkste leerpunten. Naast het inhoudelijke deel, was er tijdens het diner ruim de tijd voor het ontmoeten van collega’s uit de regio. De datum voor de ROEM 2025 wordt binnenkort bekend gemaakt. Bent u er (weer) bij?  

Workshop “Medicatie-overdracht: een noodzakelijke leefstijlverandering in artsenland?” 

  • Een constructieve bijeenkomst met een verkenning van de huidige uitdagingen  binnen de medicatieketen.  

  • Belangrijke knelpunten zijn onder andere: onduidelijkheid omtrent verantwoordelijkheden, gebrek aan inzicht in elkaars voorgeschreven medicatie en registratieproblemen in HiX. 

  • Lopende projecten zoals het regionaal convenant, PGO’s, Medicatieproces 9 en het project ontslagverificatie Franciscus worden als veelbelovende initiatieven gezien om medicatie-overdracht te verbeteren. 

 Workshop “Hoe word je Master of the Rings?” 

  • In deze workshop werd uitleg gegeven over verschillende soorten verzakkingen en werden ook de diverse soorten pessaria getoond en uitgelegd welk pessarium wanneer gebruikt wordt. Deelnemers konden vervolgens praktisch aan de slag met een fantoom en het plaatsen van een pessarium. 

  • Bekkenbodemtherapie (belangrijk: door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut) eventueel i.c.m. een pessarium is in meeste gevallen een goede oplossing. Een operatie is echt een laatste redmiddel is en gynaecologen zijn hier, zeker bij jongere patiënten, zeer terughoudend in.  

Workshop “SlAap, van goed naar Beter, hoe verbeteren we de zorg rondom deze patiënt?” 

  • In deze workshop over slaap deelden een somnoloog uit de tweede lijn en een slaapoefentherapeut uit de eerste lijn meer informatie over slaap en insomnie, inclusief de behandeling daarvan. Het werd gewaardeerd hoe deze twee functies elkaar mooi aanvullen op dit onderwerp!  

  • Slaapoefentherapie was voor velen een nieuw onderwerp, maar kan een waardevolle stap zijn voor patiënten die kampen met slaapproblemen in plaats van meteen doorverwezen te worden naar het ziekenhuis. Op deze manier wordt er zinnige zorg geleverd volgens het stepped care principe.  

  • Verwijzen naar een slaapoefentherapeut kan gewoon via ZorgDomein. Voor meer informatie, zie ook www.slaapoefentherapie.nl  

Workshop "Toxi-logisch" - Van symptoom naar gestructureerde aanpak” 

  • Tijdens deze workshop werden deelnemers meegenomen langs de verschillende toxidromen. Een toxidroom is een verzameling van symptomen, die karakteristiek zijn voor een intoxicatie met een middel uit een bepaalde groep. Denk in toxidromen om een inschatting te kunnen maken van het beloop van een intoxicatie en voor het starten van een eventuele behandeling. 

  • Let daarbij extra op de one pill killers voor kinderen, zoals amlodipine en temazepam. Deze medicatie heeft een zeer lage toxische dosis. 

  • Raadpleeg www.vergiftigingen.info voor informatie over vergiftigingen en/of om de ernst van een vergiftiging te berekenen. Schroom daarnaast niet om laagdrempelig te overleggen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) of SEH-arts.  

Workshop “Vapen, daar zit een luchtje aan”  

Workshop “Obesitas: een groot probleem” 

  • Centraal in de workshop stonden de uitdagingen en problemen waar zwaarlijvige patiënten mee te maken kunnen hebben.  

  • De medisch psycholoog is altijd betrokken in het traject en kijkt mee of een operatie een passende behandeling is voor de patiënt.  

  • Zowel in het voortraject als in het natraject is het belangrijk om elkaar als 1e en 2e lijn op de hoogte te houden van het verloop en contact te zoeken met elkaar als patiënt tegen problemen aanloopt.