Geen wachtlijst voor endoscopisch onderzoek
Vlag

Door het creëren van extra capaciteit in het scopiecentrum in Franciscus Vlietland, extra inzet van personeel en ook door de gewijzigde richtlijn voor poliepsurveillance is in het afgelopen jaar de wachtlijst voor endoscopisch onderzoek in Franciscus Gasthuis & Vlietland weggewerkt. 

Dit betekent dat patiënten op korte termijn een endoscopisch onderzoek (gastro- en colonoscopie) in Franciscus kunnen ondergaan. 

Voor een gastroscopie kunt u uw patiënt verwijzen via ZorgDomein - verwijsproduct ‘diagnostiek oesophago, gastro en duodenoscopie’. De aanvraag voor een colonoscopie valt sinds januari 2023 niet meer onder eerstelijns diagnostiek, maar onder medisch specialistische zorg. U kunt uw patiënt voor een colonoscopie verwijzen naar de polikliniek Maag-, Darm-, Leverziekten middels het nieuwe verwijsproduct 'colonoscopie met sedatie'. Als er sprake is van een indicatie voor een scopie, dan volgt er een intake en scopie in het scopiecentrum. Alle aanvragen worden op spoed en indicatie getrieerd.

Er is helaas (regionaal) nog wel een wachttijd voor een eerste bezoek aan de polikliniek MDL. Met de ziekenhuizen in de regio wordt hieraan gewerkt. Het doel is door middel van regionale samenwerking ook de wachttijd voor nieuwe patiënten op de poliklinieken te verminderen.