Herhaling: NZA aanpassing coloscopie eerstelijns onderzoek
Franciscus Gasthuis en Vlietland

De diagnostische coloscopie is vanaf 2023 niet meer beschikbaar als eerstelijns verrichting voor de huisarts. In onderstaand document kunt u de toelichting en argumentatie voor deze verwijzing lezen.

De verwijsoptie voor een coloscopie als eerstelijns diagnostiek in ZorgDomein is daarom komen te vervallen. U kunt de patiënt zoals gewoonlijk op basis van de zorgvraag verwijzen. De MDL-arts is na de verwijzing verantwoordelijk voor het zorgproces totdat de patiënt wordt terugverwezen naar de 1e lijn.   

Om te voorkomen dat de wachtlijst voor nieuwe patiënten met deze wijziging verder oploopt, vragen we uw aandacht voor een goede vraagstelling en volledige informatie in de verwijsbrief, t.b.v. triage. Ook kunt u in de ´reguliere´ verwijzing naar de MDL een procedurevoorstel aangeven; bijvoorbeeld ´advies en terugverwijzing´. Op deze manier kan de triërend MDL-arts  inschatten of aan de verwijsvraag kan worden voldaan met een korte (verpleegkundige) intake, gevolgd door coloscopie en aanvullend advies, of dat er een regulier consult door de MDL-arts of verpleegkundig specialist gevraagd wordt.