Kenniscentrum Werk en Longen-010 voor werkgerelateerde longziekten
Vlag

Werkgerelateerde longziekten vormen een onderschat probleem. Jaarlijks sterven ruim 4100 mensen aan beroepsziekten, waarvan ongeveer 700 door long- en luchtwegaandoeningen als gevolg van blootstelling aan stoffen op het werk.

Het is belangrijk dat een causaal verband tussen de blootstelling en de longziekte wordt vastgesteld, gezien de hoge individuele ziektelast en sociaaleconomische maatschappelijke gevolgen. Franciscus biedt sinds januari 2022 een spreekuur aan speciaal voor patiënten met werkgerelateerde longklachten. De patiënten voelen zich gehoord en geholpen. Het spreekuur is uitgegroeid tot kenniscentrum Werk en Longen-010 (WEL-010), een samenwerking tussen de longartsen van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het EMC. 

De kracht van WEL-010 ligt in het samenkomen van de netwerkstructuren van de obstructieve- en interstitiële longziekten en de arbo-curatieve zorg. WEL-010 werkt met het zorgpad ‘Werkgerelateerde longziekten’ van de  Long Alliantie Nederland (LAN), met een MDO waaraan specialisten met verschillende expertise deelnemen: longartsen, een arbeidshygiënist, bedrijfsarts, KNO-arts, allergoloog-immunoloog, gespecialiseerd verpleegkundigen en een longfunctie-analist.

Verwijzen
Als huisarts kunt u patiënten met vermoedelijke werkgerelateerde longklachten naar WEL-010 verwijzen via het reguliere verwijsproduct Astma of COPD. Om werkgerelateerde longziekten te signaleren, kunt u gebruik maken van 4 signaleringsvragen (bron):

  1. Wat voor werk doet u? 
  2. Komt u in aanraking met bepaalde stoffen, gassen of dampen tijdens uw werk of hobby?
  3. Denkt u dat deze stoffen gassen of dampen samenhangen met uw longklachten? 
  4. Nemen uw klachten af als u langer thuis bent, tijdens weekenden of vakantie?   

Indien er één vraag met ‘ja’ beantwoord wordt van de laatste 3 vragen, kan er sprake zijn van werkgerelateerde longklachten en kunt u uw patiënt verwijzen naar WEL-010 via ZorgDomein (locatie Franciscus Gasthuis). Bij verdenking op een interstitiële longziekte verwijzen wij patiënten vervolgens naar het Expertisecentrum voor interstitiële longziekten in het EMC. 

Meer informatie over WEL-010 vindt u op de website: www.WEL-010.nl