Mantelzorgparticipatie in Franciscus Gasthuis & Vlietland
Franciscus Gasthuis en Vlietland

Op de afdeling Cardiologie-Longgeneeskunde van het Franciscus Gasthuis & Vlietland is de pilot Mantelzorgparticipatie van start gegaan. Door mantelzorgers te betrekken bij de dagelijkse zorg voor opgenomen patiënten, is de verwachting dat de zorg voor de hulpbehoevende 70+ patiënt als beter wordt ervaren.

Mantelzorgers worden aan het begin van de opname gevraagd of zij deel willen nemen aan de pilot. Vervolgens worden er afspraken gemaakt over welke ondersteuning zij kunnen en willen leveren. Dit varieert van het ondersteunen bij de ADL tot het helpen met eten/drinken of het doen van een spelletje. Een mogelijk bijkomend voordeel van het betrekken van een mantelzorger is dat de ligduur van de patiënt verkort wordt. Ook kan het zijn dat de mantelzorger tijdens de opname handelingen aangeleerd krijgt, waardoor de patiënt niet afhankelijk is van zorgprofessionals bij ontslag. Tijdens het ontslaggesprek wordt met de mantelzorger besproken hoe de mantelzorgparticipatie is ervaren.

Bij vragen over deze pilot kunt u contact opnemen met geriater Nicky Lam. U vindt haar contactgegevens in de Franciscus Artsenwijzer.