Nieuwe, minder ingrijpende behandeling voor haarnestcystes
Vlag

Patiënten met een haarnestcyste (sinus pilonidalis) kunnen in Franciscus Gasthuis & Vlietland terecht voor een nieuwe, veel minder ingrijpende procedure. 

Tot voor kort was de standaardbehandeling voor haarnestcystes een operatieve ingreep, gevolgd door langdurige postoperatieve zorg. De nieuwe procedure is een poliklinische laserbehandeling die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. De ingreep duurt minder dan 10 minuten en heeft een hoog slagingspercentage (70% klachtenvrij na 1 behandeling, 90% na 2 behandelingen). Ook de nazorg is eenvoudig. 

Haarnestcystes zijn een veelvoorkomend probleem waar patiënten vaak al geruime tijd mee rondlopen voordat ze medische hulp zoeken. Ze kunnen leiden tot zeer pijnlijke abcessen die soms een spoedingreep vereisen.

Laserbehandeling
Met behulp van kleine incisies worden de haarnestcystes en fistels gereinigd en verbonden, waarna ze met een flexibele laserdraad worden behandeld.

Nazorg
De nazorg is eenvoudig: patiënten moeten de wondjes één keer per dag spoelen onder de douche en deze tijdelijk open houden met een wattenstaafje. Via een app (thuismonitoring) worden patiënten hierbij begeleid. 

Verwijzen
U kunt patiënten verwijzen via het verwijsproduct Sinus Pilonidalis, te vinden in het zorgvraagmenu in ZorgDomein onder de zorgvragen Proctologische aandoeningen en Overige zorgvragen. Voor een eerste consult kan de patiënt op beide hoofdlocaties terecht. De behandeling vindt plaats in Franciscus Vlietland. Gezien het succes, wordt gewerkt aan uitbreiding naar Franciscus Gasthuis.