Toename luchtweginfecties veroorzaakt door Mycoplasma pneumoniae
Franciscus Gasthuis en Vlietland

Er is wereldwijd sprake van een toename van het aantal luchtweginfecties veroorzaakt door Mycoplasma pneumoniae, vooral bij kinderen. 

Ook in het laboratorium medische microbiologie van Franciscus zien we dit jaar een toename van deze luchtweginfectie: van maart tot en met augustus werd 2 keer per maand de diagnose gesteld. In september en oktober elk 5 keer en in november waren er 16 gevallen. Ter vergelijking; in 2021 werd de diagnose 7 keer en 2022 15 keer gesteld. 

Mogelijk is er door terughoudendheid in de afname van bloedmonsters bij kinderen sprake van een relatieve onder diagnostiek bij deze groep. Voor de eerstelijns diagnostiek op Mycoplasma pneumoniae biedt het laboratorium van Franciscus een serologische bloedtest op specifieke mycoplasma IgG en IgM antistoffen aan. 

Antibiotica bij mycoplasma infectie
Bij Mycoplasma infecties zijn de veel gebruikte beta-lactam antibiotica zoals amoxicilline, niet effectief. Denk bij onvoldoende effect van amoxicilline dan ook aan een infectie met Mycoplasma pneumoniae. Macroliden zoals claritromycine en azitromycine hebben wel effect. Ook doxycycline heeft een goede werking, maar dient niet gebruikt te worden bij kinderen onder de 8 jaar. Voor de specifieke behandeling verwijzen we u naar de NHG standaard acute hoest.

Oorzaak van toename luchtweginfecties
Er wordt verondersteld dat de huidige toename een gevolg is van het afstand houden in de COVID- jaren. Er waren destijds minder mycoplasma infecties, met als gevolg een afname van de weerstand tegen deze infectie.

Heeft u vragen over dit bericht? Neem dan contact op met de dienstdoende medisch microbioloog van Franciscus. U vindt het telefoonnummer in de Franciscus Artsenwijzer.