Zorgpad aspecifieke lage rugklachten geoptimaliseerd
Franciscus Gasthuis en Vlietland

Patiënten met aspecifieke lage rugklachten worden door huisartsen regelmatig verwezen naar de neuroloog, met als doel aanvullende diagnostiek ter bepaling van de oorzaak van de rugklachten.

 

Deze patiëntengroep hoort, bij ontbreken van alarmsymptomen en/of een specifieke oorzaak, niet thuis in de 2e lijn en kan volgens de geldende standaard in de 1e lijn behandeld worden.

Om deze patiëntengroep de juiste zorg op de juiste plek te bieden, heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland samen met huisartsen en eerstelijns fysiotherapie het zorgpad ‘lage rugklachten’ ontwikkeld. Dit zorgpad is bedoeld als optie voor patiënten met aspecifieke lage rugklachten die anders door de huisarts naar de neuroloog verwezen worden. 

Meekijkconsult door fysiotherapeut 
Bij het zorgpad wordt een meekijkconsult fysiotherapie aangeboden voor de patiënt met aspecifieke lage rugklachten. Dit is een passend alternatief voor een onnodige verwijzing naar de neuroloog en is in lijn met de aanbevelingen in de NHG-standaard.  

Het meekijkconsult wordt aangeboden door eerstelijns fysiotherapeuten die minimaal twee jaar werkzaam zijn als geregistreerd manueel therapeut of extended scope therapeut en een startbijeenkomst bij een van de fysiocooperaties hebben gevolgd. Via ZorgDomein kan er door de huisarts worden verwezen naar deze fysiotherapiepraktijken (via Paramedische zorg - Fysio- en oefentherapie -Meekijkconsult lage rug). In de regio Nieuwe Waterweg Noord wordt het meekijkconsult reeds aangeboden. In de regio Rijnmond zal het meekijkconsult per 1 februari worden aangeboden.  

U vindt informatie over dit zorgpad en het bijbehorende meekijkconsult fysiotherapie in de Franciscus Artsenwijzer.