Terugblik ROEM – 12 april 2023
ROEM 2024

Heeft u de ROEM gemist? In dit artikel leest u een terugblik.

Op woensdag 12 april vond voor de 2e keer de ROEM plaats: het Regio Overstijgend Evenement voor Medici. Wij kijken terug op een geslaagd en leerzaam evenement. De volgende ROEM vindt plaats op woensdag 17 april 2024.

ROEM 2024

Dappere dokter: Toosje Valkenburg

De ROEM werd geopend met een lezing door Toosje Valkenburg. Toosje is huisarts, betrokken bij de beweging Optimale Zorg- Dappere Dokters en één van de initiatiefnemers voor de bundel ‘Taboes en Belangen’. Recent is een interview met Toosje gepubliceerd in de Correspondent over taboes in zorg die de hoognodige veranderingen in de zorg in de weg staan. In haar lezing stelde Toosje een aantal taboes ter discussie en gaf zij ons interessante punten mee om over na te denken:

  • Meer geld lost onze problemen niet op (niet allemaal).
  • Samenwerken is geen vinkje, maar vraagt blijvend aandacht.
  • Onze eigen briljante oplossing is vaak niet zo briljant als we zelf denken.

Diverse workshops

Na het plenaire programma, volgden de deelnemers diverse workshops. De belangrijkste inzichten en leerpunten van de workshops delen we graag met u en leest u hieronder.

Goede correspondentie is een kunst

1. Belang van overzichtelijke brieven

  • Duidelijke hoofdvraag én hulpvraag
  • Géén overbodige informatie
  • Duidelijk format brief: belangrijke informatie eerst

2. Behoefte aan goede manier van communicatie voor tussentijdse updates over bijv.

Medicatiewijzigingen. Een oplossing hiervoor is het verzenden van een beveiligde e-mail naar de desbetreffende polikliniek; de e-mailadressen kunt u vinden in de Artsenwijzer.

Oh daar heb je haar weer

‘ Oh daar heb je haar weer’ , is de eerste reactie als de huisarts haar spreekuur voorbereidt. Medisch gezien heeft ze alles al doorlopen met de nefroloog, wat zijn nu nog de mogelijkheden met deze patiënt? De aanpak van Sociaal Plein Damzicht blijkt het antwoord, een sterke samenwerking met de partners uit het welzijn. Alle professionals uit het Sociaal Plein maken gebruik van het 4D model, een handig hulpmiddel om de behoeften van de patiënt duidelijk te krijgen én waardoor de patiënt begrijpt waarom hij naar iemand wordt verwezen.

De deelnemers aan de workshop hebben veel herkenning, de groep patiënten met lage gezondheidsvaardigheden en sociale problematiek is groot én tegelijkertijd is de samenwerking met alle partners uit zorg en welzijn complex. Wat nemen we mee naar de dagelijkse praktijk?

  • Gezamenlijk bewustzijn hoe belangrijk het is om lage gezondheidsvaardigheden te herkennen.
  • Het 4D model leent zich goed voor deze doelgroep, net zoals het Spinnenweb van Positieve Gezondheid weer geschikt is voor ander type patiënten.
  • Dat het goed is de context op te nemen in de verwijzing van de huisarts naar het ziekenhuis: wat is de leefstijl, bijzonderheden in de woonomgeving, schulden? Benoem wel richting je patiënt dat en waarom je dit doet!
  • Dat de specialist bij de terugverwijzing naar de huisarts dit ook doet, zeker als geadviseerd is contact op te nemen met welzijn.

Interculturele zorg rondom levenseinde met als focus zorg voor de islamitische patiënt

Het doel van deze workshop was het kunnen plaatsen van de ervaringen van moslimpatiënten binnen het geloof en de cultuur van herkomst van deze patiënten. De deelnemers kregen handvatten aangereikt voor de omgang met veel voorkomende culturele verschillen op het gebied van (beleving) van zorg. Er is niet altijd vertrouwen in het Nederlandse zorgstelsel. Het opbouwen van een band met de patiënt kan bijdragen aan het vertrouwen. Twee praktische tips uit de workshop:

  • Familie is erg belangrijk voor patiënten met een Islamitische achtergrond. Vragen naar de familie wordt vaak gewaardeerd en draagt bij aan het opbouwen van een vertrouwensband.
  • Zachte, versluierende woorden hebben vaak de voorkeur boven directe communicatie. U kunt benoemen wat u medisch gezien kunt betekenen, maar ontneem de patiënt geen hoop. Moslims geloven dat het leven (en dus de dood) in God´s handen ligt.

Post IC syndroom

Bij patiënten, en ook familieleden van patiënten, kunnen na IC opname op korte en langere termijn psychische en lichamelijke klachten ontstaan. Dit wordt het Post Intensive Care Syndroom (PICS) en PICS-F(amilie) genoemd. In Franciscus is een poli waar patiënten met klachten naar verwezen kunnen worden. Contact opnemen kan via ic-nazorg@franciscus.nl

Grijze haren in de spoedzorg

In deze workshop is gesproken over de a-typische symptoompresentatie bij kwetsbare ouderen, en hoe daar op te anticiperen. Tevens is ingegaan op het belang van goede communicatie bij insturen (wat verwacht de huisarts), wat de werkwijze is op de SEH bij bepaalde vraagstellingen en is besproken hoe belangrijk het is om contact met elkaar te zoeken om kwetsbare ouderen warm over te dragen.